AMASYA DARÜŞŞİFASI
- Anadolu Şifahane
- 22 Tem 2021
- 2 dakikada okunur
Anadolu topraklarında Selçuklular döneminde ilk kez görülen bu sağlık merkezleri daha sonra Osmanlı’da da yaygınlaşmış olup bunların en önemlilerinden biri de 1309 yılında hizmete giren Amasya Darüşşifası olmuştur.
Bu darüşşifa İlhanlı Hükümdarı Olcayto Mehmet Hüdabende ve eşi İlduş (Yıldız) Hatun adına 1308- 1309 tarihlerinde yaptırılmıştır. “Amasya, Osmanlı Devleti’nin eline geçince yine aynı hizmeti vermeye devam eden darüşşifanın tabipleri ve eczacıları mevcuttu. . Mimari özelliği kısaca; dikdörtgen bir binadır ve avlunun içerisinde çeşitli ölçülerde odalara sahiptir. “Ana eyvan sivri bir kemerle avluya açılmıştır. Üstü ise çatı-tonoz sistemiyle örtülmüştür. Ana eyvanın doğu duvarında iki yanı tuğla örgü söveli yüksek bir dikdörtgen pencere bulunur” .
Yapı, uzun ekseni boyunca, doğu batı yönünde dıştan dışa 33.60x25.60m. ölçülerindeki bir alanda planlanmıştır. Dikdörtgen bir avlu etrafında iki yanda uzun eksene paralel iki revak sırası ve gerisinde mekânların yer aldığı ana eyvanla avlulu iki eyvanlı bir plan şemasına sahiptir . “Bu darüşşifanın en önemli özelliği; dünyada akıl hastalıklarının müzik ve su sesiyle iyileştirildiği ilk yer olmasıdır” .
“Ses titreşimlerinin doğrudan beyin dokularına etki ettiği düşüncesi, ruh hastaları üzerinde müzikle tedavi uygulanmasını sağlamıştır. Tanzimat döneminde önemini yitiren darüşşifa, 1939 depreminde hasar görmüştür ”. 1945 yılındaki büyük depremden sonra da dış cephesine onarım yapılmıştır. 1999 yılında ise Belediye Konservatuarına devredilmiştir. Günümüzde müze olarak faaliyet vermektedir. Amasya Darüşşifası, akıl hastalarının müzikle tedavi edildiği sağlık merkezlerinden biridir. “Amasya Darüşşifası, günümüzdeki tıp fakültesi hastanelerine benziyordu. Yani bir yandan öğrencilere tıp bilgileri veriliyor, diğer yandan da hastalar tedavi ediliyordu” .
Amasyalı bir hekim olan Sabuncuoğlu Şerefeddin ( 1386-1470), bu darüşşifada 14 yıl hekimlik yapmıştır. Burada “Cerrahiye-i al Haniye” isimli tıbbi minyatürlerle süslü bir kitap yazarak dönemin padişahı Fatih Sultan Mehmet’e sunmuştur. Aşağıda onu temsil eden canlandırma bulunmaktadır.
TÜRK İSLAM MEDENİYETİNDE MÜZİKLE TEDAVİ YÖNTEMLERİNİN UYGULANDIĞI ŞİFAHANELER: AMASYA DARÜŞŞİFASI

Comments