MÜZİK İLE TEDAVİ
- Anadolu Şifahane
- 17 Tem 2021
- 1 dakikada okunur
İlk İslâm filozofu Kindî, nefs ve müzik arasındaki bağlantıyı açıklamış, bu ilişkiyi tıpta kullanmıştır. Müziğin insan rûhu ve bedenini etkilediğini savunan ve ikna etmeye çalışan Kindî, Kitabü’l-Musavvitât adlı eserinde seslerin kişide hangi duygu ve davranışları canlandırdığı, hangilerinden uzaklaştırdığına değinmektedir.
Büyük Türk Bilgini Farabi (870-950), “Musiki-ul-kebir” isimli yapıtında mûsikî’nin fizik ve astronomi ile olan bağlantısını tanımlamaya çalışmıştır.
İbn Sînâ ise “Şarkı söylemek, sağlığı koruyan en iyi egzersizdir” cümlesini kurarak, müzik ile tedavi hakkındaki düşüncesini ifade etmiştir.İbni-Sina’ya göre Tedavinin en iyi yollarından biri hastanın akli ve ruhi güçlerini arttırmak, ona hastalıkla daha iyi mücadele etmek için cesaret vermek, hastanın çevresini sevimli hoşa gider hale getirmek, ona en iyi musikiyi dinletmek ve onu sevdiği insanlarla bir araya getirmektir.
Selçuklular ve Osmanlılar, hastalarının tedavisi için gerekli olan kurmuş oldukları darüşşifalarda ve medreselerde müzik ile tedaviyi geliştirmeye özen göstermişlerdir. Osmanlılar, enstrüman ve makamların insan ruhuna iyi geldiği inanışıyla, akıl ve ruh sağlığının yitirilmesi sonucunda ortaya çıkan hastalıkların tedavisinde tıpla müziği harmanlayarak hastalarına tatbik etmişlerdir. Darüşşifalarda gerek akıl hastalarının tedavisinde, gerekse diğer hastaların tedavilerinde sadece ilaçla yetinmeyip su ve müziğin iyileştirici sesini tedavide kullanmışlardır.
Gözlemler neticesinde ulaşılan sonuçların olumlu olması nedeni ile müzikle tedavinin araştırma alanı genişletilip daha ileri seviyeye taşınmış, icra edilen müziğin ayrı enstrüman ve makamlarla, hastalığın türüne ve günün belli saatlerine göre farklı etkileri olduğu saptanmıştır.
Kaynak :
Emine Begüm Kanikey Güvenç ,2016,İstanbul Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Dönemindeki Şifahaneler ve BU Şifahanelerde Uygulanan Tedavi Metodları ,Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Politikaları ve İşletmeciliği Anabilim Dalı ,Yüksek Lisans Tezi

Comments